Çarşaf İçin Hangi Kumaşları Almalıyım?

27-12-2021 16:39
Çarşaf İçin Hangi Kumaşları Almalıyım?

Çarşaf İçin Hangi Kumaştan Almalıyım?

İnsanlar uyku kalitelerini artırabilmek için doğru çarşaf, yastık ve yorgan seçimleri yapmalıdır. Çarşaf seçimi yaparken kumaş özelliğine ve kalitesine dikkat edilmelidir. Çarşaf ürünlerinde dokuma ve örme kumaş çeşitleri kullanılır.

Önemli olan kumaşın yumuşak ve ter emici özelliğine sahip olması gerekir. Leke tutmaz özellikte olan kumaşların çarşaf yapımında kullanılması, kullanım kolaylığı ve konforu sağlar. Çarşaf için kumaş olmak isteyenler tercihlerini pazen ve poplin kumaş çeşitleri yönünde kullanabiliyor.

Çarşaf Kumaşı Çeşitleri

Çarşaf ve nevresim takımlarını hazır alabilir ya da kumaş seçimi yaparak, kumaş satın alabilir ve kendiniz istediğiniz ölçüde çarşaf hazırlayabilirsiniz. Çarşaf kumaş çeşitleri iki bölümde sunulur. Örme ve dokuma kumaşlardır.

Dokuma kumaşlar şunlardır;

  • Poplin kumaş,
  • Flanel kumaş,
  • Perkal pamuklu kumaş,
  • Saten kumaş,
  • Jersey kumaş,

Dokuma kumaşların tüm çeşitlerinde iplik kalitesi ve dokuma yöntemleri farklı olabiliyor. Ortak özellikleri kumaşın yumuşak olmasıdır.

Örme Çarşaf Kumaşları

Çarşaf için kumaş almak isteyenler, örme kumaş türlerini tercih edebilirler. Örme kumaşlar %100 pamuk ya da pamuk – polyester karışımı olarak üretiliyor. Örme kumaşların diğer kumaşlara göre bazı üstünlükleri vardır. Ütü istemez ya da ütü yapılacağı zaman kolay ütülenir. Daha konforludur ve kolay yıkanır.

Örme kumaşların ter emme oranı daha yüksektir ve nefes alan yapısı ile serin tutmaktadır. Süprem penye kumaşlar, örme çarşaf kumaşları olarak tercih edilir. Çarşaf için kumaş almak isteyenler, kumaş özelliklerine ve kendi beklentilerine göre seçim yapabiliyor.

Çarşaf İçin Saten Kumaş Seçimi

Saten kumaş çeşitleri ev tekstilinde birçok alanda kullanılıyor. Pürüzsüz, parlak ve dökümlü duruşu ile çarşaflar ve nevresim takımlarında en çok tercih edilen kumaş türüdür. İnce pamuk liflerinden sıkı bir şekilde dokunmakta ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olması sağlanıyor. Saten kumaşlar, konforlu, rahat ve serinleten yapısı ile çarşaf için seçilecek en iyi kumaş olduğunu gösteriyor. Saten çarşaflar, tek kişilik ya da çift kişilik çarşaf ölçülerinde sipariş verilebilir ve bu ölçülerde hazırlanabilir.

Her Mevsim Kullanılabilen Çarşaf Kumaşları

Evlerde insanlar çarşaflarını mevsim şartlarına göre değiştirerek kullanabiliyor. Bazı kumaşlar yapılarından dolayı her mevsim kullanım özelliğine sahiptir. Jersey kumaş çeşitleri elastik yapıya sahiptir ve her mevsim kullanılabilen çarşaf kumaşlarından birisidir.

Nefes alabilen yapısı ile hem terletmiyor hem de sıcak tutuyor. Isıyı dengeleyebiliyor ve oluşan nemi kolay emebiliyor. Jersey kumaşların kendisine has örgü yapısı ile üretilmektedir. Çarşaf olarak kullanıldığında kişiye rahatlık ve konfor hissi verir. Yıkanması kolay kumaş türlerindendir ve çarşaf için her zaman tercih edilebilir.

Çarşaf İçin Sağlıklı Kumaş Seçimi

Çarşaflar yataklara serilir ve üzerinde uyunulur. Çarşaf yüzeyine temas olacağı için seçilecek kumaşın insan sağlığı açısından sorun oluşturmaması gerekir. Bunun için %100 pamuk ip dokusuna sahip olan kumaşlar tercih edilmelidir. Çarşaflar için en ideal olan kumaş türlerinden birisi poplin kumaşlarıdır. Tekstil sektöründe en çok kullanılan kumaş türüdür. Pamuklu dokusu ile nemi emmekte ve ısıyı dengeleyerek her mevsim kullanım seçeneği sunuyor. Narin yapıya sahip olsa da ip yapısı oldukça dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir.

Çarşaf İçin Ne Kadar Kumaş Alınmalı?

Çarşaf için kumaş seçimi yapılırken, tek kişilik ya da çift kişilik çarşaf ölçülerine göre seçim yapılmalıdır. Çarşaf kumaşları lastikli ya da lastiksiz özelliklere göre farklı ölçülere sahip oluyor. Çift kişilik çarşaflar, lastikli 2.5 metre, lastiksiz 3 metredir. Ölçüler, 160x200 – 160x190 ya da 200x200 olarak belirlenmiştir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.