Kumaş Modelleri
Kumaş Modelleri
Bitki liflerinden oluşturulan ipler, dokuma ve örme yöntemleri kullanılarak kumaşlar üretilmektedir. Farklı amaçlar için üretilen kumaşların çok farklı modelleri vardır. Kumaş çeşitleri, kaplayıcı ürünler ve giyim ürünleri olarak kullanılıyor.
Giyinmek insanların genel ihtiyaçlarından birisidir ve giyim ürünleri için farklı kumaş modelleri kullanılıyor. Ev tekstil ürünlerinde de farklı kumaş türleri kullanılarak en iyi ürün tasarımları yapılabiliyor. Dokuma teknolojisinin gelişmesi ile birlikte, ip türleri en iyi şekilde kullanılarak dayanıklı kumaş üretimleri yapılıyor.
Kumaş Modellerinde Kullanılan Hammaddeler
Kumaş modelleri, yapılarında kullanılan ip hammaddelerinin özelliklerine göre çeşitleniyor.
Birçok alanda kullanılan kumaş çeşitlerinin sınıflandırılmasını sağlayan hammadde türleri şunlardır;
- Pamuk,
- Keten,
- Yün,
- Kaşmir,
- Polyester,
- İpek,
- Akrilik,
- Angora,
- Lateks,
- Naylon,
Bu yapıya sahip olan iplerle saf olarak ya da karışım olarak kumaş dokumaları yapılmaktadır. Hammadde oranlarına göre kumaşların özellikleri değişmektedir. Kumaş modellerinin kullanım alanların göre kullanılacak hammadde türleri oranları belirlenerek, kumaşın kalite değeri ve dayanıklılık oranı belirlenmeye çalışılır.
Dokuma Türüne Göre Kumaş Modelleri
Kumaş dokumalarında, ip türleri, tek başına ya da karışım olarak kullanılırken, farklı teknolojilerle üretimler yapılır. Dokuma ya da örme teknikleri ile üretilen kumaşlar, incelik, kalınlık, sıklık, seyreklik gibi özelliklere sahip olurlar.
Dokuma türüne kumaş modelleri şu şekildedir;
- Saten kumaş,
- Kanvas kumaş,
- Balık sırtı,
- Bez ayağı,
- Poplin,
- Kord,
- Etamin,
- Gabardin,
- Dimi,
Kumaş üretimleri, talep edilen türe göre yapılmakta ve her kullanım alanı için en uygun, en kaliteli modeller belirlenerek üretilmektedir.
Pamuklu Kumaş Modelleri
Pamuklu kumaşlar daha çok giyim ürünlerinde ve medikal alanlarda tercih ediliyor. Yumuşak dokuya sahip olması istenen kumaşlar, %100 pamuk ya da %50’sinden fazlası pamuk olacak şekilde üretilir. Kumaş modelleri seçimi yaparken, pamuklu kumaşları tercih edenler, yıkama işlemlerinde çekme yapabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve belirtilen yıkama talimatına göre işlem yapmalıdır.Pamuklu kumaş modelleri, giyim ürünleri tasarımlarında kullanıldığında, serin tutacak ve su emici özelliği ile terlemeyi önleyecektir.
Elbiselik Kumaş Modelleri
Moda dünyasında, kadın ve erkek giyim ürünlerinde farklı kumaş çeşitleri kullanılabiliyor. Şık tasarımların oluşturulabilmesi için mevsim şartlarına ve elbise modeline göre kumaş seçimi yapılır. Elbiselik kumaş modelleri olarak daha çok, pamuklu, keten, ipek, angora, yün ve polyester özellikli kumaşlar tercih edilir. Sağlıklı olması için doğal bitki lifleri ile dokunan yumuşak dokulu kumaş modelleri birçok elbise tasarımında rahatlıkla kullanılabiliyor.
Kırışmayan Kumaş Modelleri
Kumaş çeşitlerinin kullanım alan ve amaçları çok geniştir. Kırışmayan kumaş modelleri daha çok kalın dokuma yapısına sahip polyester karışım oranı yüksek olan kumaşlardır. Bu kumaş modelleri arasında kalın yün kumaş çeşitleri yer alıyor. Kış mevsiminde giyilen kıyafetlerde daha çok kullanılıyor. Kalın olduğu için hem kırışmıyor hem de sıcak tutuyor. Ev tekstilinde de fon perde ya da çeşitli aksesuar tasarımlarında da kırışmayan kumaş modelleri tercih ediliyor. Kumaş seçimlerinde, hammadde yapısına dikkat edildiğinde doğru model seçimi yapılabilecektir.
En İyi Kumaş Modelleri
En iyi kumaş, insan sağlığı açısından kimyasal madde içermeyen ve tehlike riski bulunmayan kumaşlardır. En iyi kumaş modelleri doğal bitki lifleri hammaddesi ile üretilir. Bu kumaşlar genelde, pamuk, keten, yün, tiftik, ipek, kenevir, kaşmir, angora ve rami gibi doğal bitli liflerinden yapılan ip çeşitleri ile dokunan kumaşlardır. Dayanıklılık oranları fazladır ve dış etkenlere karşı aşırı direnç gösterebilir. Döşemelik olarak kullanılan kumaşlarda da en iyi modeller seçilerek hem dayanıklı hem de uzun ömürlü olması sağlanır.